Thérès Raquin

» Émile Zola berättar i denna bok om Thérès Raquins liv, en tystlåten, ful kvinna i det gamla Frankrike. Thérès lever sitt liv i ett litet kyffe med sin alltid krasslige man, Camille och hans mor, i en av Frankrikes undangömda bakgator. Thérès följer dagarnas tråkiga rutiner år efter år, tills hon möter Laurent, kraftfull och stilig, hennes mans raka motsats. Laurent besöker familjen nästan varje dag och camilles mor tar med öppna armar emot denna trevlige man som Camille känner sen tidigare. Laurent finner först Thérès motbjudande och monoton, men en våldsam passion mellan individerna bryter snart ut. Thérès känner för första gången i sitt liv glädje och de inleder ett förhållande bakom ryggen på Camille och hans mor. Laurent utvecklar ett så starkt beroende av theres att han känner att han måste röja Camille ur vägen för hans kärlek. Laurent övertalar Thérès att Camille ska elimineras. Och så sätter han sin plan i verket..

Boken gavs ut år 1867 och blev genast sågad av kritikerna och ansågs vara för grotesk. Boken är inte bara grotesk, den skildrar människans sanna natur så ärligt att man måste klappa i händerna. Zola har med denna boken skapat ett mästerverk utan dess like, att kritikerna inte hade ryggrad nog att hylla istället för att rynka på näsan är bara sorgligt.

Desperata behov.

» Är det behoven som blir starka eller är det du som blir svag? När du är desperat beroende av någon eller något. Kanske är det en förening av dessa två känslor, kanske är du redan innan svag eller stark och blir det där svåråtkomliga mellantinget. Är det en stark längtan som får det att kittla i magen eller  har man försvagats av det underbara man erfarar? Jag vill somna med dig och vakna av att du drar mig närmare dig, jag vill vara kvar i sjunde himlen, bara lite till?

ψ Comparing photos then and now, now and then, Just wondering... where it all went wrong

RSS 2.0